Unknown column 'keywords_ua' in 'field list'Unknown column 'keywords_ua' in 'field list'Unknown column 'description_ua' in 'field list'Unknown column 'description_ua' in 'field list'Unknown column 'description_ua' in 'field list'Unknown column 'description_ua' in 'field list' Банки вибиватимуть борги за новими правилами | Адвокат и компания - международная адвокатская компания

Банки вибиватимуть борги за новими правилами

Для більшості боржників з іпотеки та споживчих кредитів 8 березня настав день «Х», з якого їх взаємини з банками принципово змінилися. 8 березня набрали чинності зміни до Закону України «Про виконавче провадження », які дали виконавчим службам додаткові можливості з впливу і тиску на боржників.

Документ, що регулює діяльність виконавчої служби, був прийнятий ще в листопаді 2010 року. Багато що у відносинах банківських боржників та самих кредиторів зміниться після 8 березня 2011 року в користь останніх: виконавча служба отримає всі права, щоб повернути банкам борги за будь-яку ціну.

Закон прийнято в інтересах захисту прав кредиторів, впевнений радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ. Адже частка проблемних кредитів в Україні становить 30-40%. Багато позичальників виявилися заручниками несподіваного стрибка курсу долара з 5,05 грн. до 8 грн. восени 2008 року, до того ж доходи після кризи суттєво скоротилися.

Те, що взяте треба повертати і відповідати за порушення умов договору, сумнівів не викликає, але все ж в законі чимало несправедливостей, вважає екс-голова комітету ВР з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін.

- Якщо фізична особа не платить податки, і суд вирішує примусити його до цього, то на певне майно боржника накладається застава, і при цьому машиною / квартирою людина, відповідно до публічного права, може користуватися. А нова редакція цього закону передбачає відразу арешт, тобто прострочив платіж з іпотеки - у вас спочатку відберуть квартиру, а потім будуть розбиратися.
А ще виходить, що за копійчаний борг громадянина можуть не випустити за кордон.

- Навіть у Податковому кодексі забороняється брати в заставу майно, яке коштує більше суми боргу. А нова редакція закону «Про виконавче провадження », дивиться на це інакше: якщо ви заборгували за квартиру 100 грн, спочатку у вас її відберуть, продадуть, стягнуть цю сотню, а вам принесуть те, що залишилося, куди-небудь в підворіття, де ви будете до того часу жити, - сказав Терьохін.
Але у відділі виконавчої служби Головного управління юстиції у місті Києві вважають, що робота виконавчої служби багато в чому спроститься, і боржники самі понесуть борги, не доводячи справу до арешту майна.

- Чим швидше ми знаходимо майно боржника, тим швидше заарештовуємо, звертаємо на нього стягнення. Іноді це працює як превентивна міра: боржник розуміє, що не може розпоряджатися майном, і платить добровільно, - пояснила одна з співробітниць виконавчої служби.




« назад


версія для друку

25.07.2012
Звернення стягнення на предмет застави можливо лише за рішенням суду.
28.02.2012
Де потрібно буде реєструвати право власності на нерухоме майно у 2012 році?
30.11.2011
Банки вибиватимуть борги за новими правилами
08.04.2011

29.11.2012
Схема створення штучної підсудності за допомогою договору поруки, укладеного без відома боржника
17.11.2012
Сам собі банкрут: аналіз законопроекту про банкрутство фізичних осіб
17.11.2012
Реформування у сфері реєстрації права власності на нерухоме майно
30.11.2011
 


Хостинг сайтов