Реформування у сфері реєстрації права власності на нерухоме майно

З 1 січня 2012 року вступає в дію Постанова Кабінету Міністрів України від 22 червня 2011 р. № 703, якою затверджено порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Відповідно до вказаної постанови будуть існувати нові правила реєстрації нерухомості, а саме: видавати довідки, посвідчувати угоди, проводити реєстрацію права власності буде нова структура при Міністерстві юстиції – Укрдержреєстр.

Для проведення державної реєстрації прав власності на нерухоме майно заявник подає органові державної реєстрації прав документи:
- заяву про державну реєстрацію;
- документ, що посвідчує особу та ідентифікаційний номер;
- правовстановлюючий документ на об’єкт нерухомості (договір, свідоцтво про право власності, рішення суду);
- технічний паспорт (крім випадків, коли правовстановлюючий документ виданий чи посвідчений нотаріусом);
- документ, що підтверджує внесення плати за надання витягу з Державного реєстру прав;
- документ про сплату державного мита.

Державна реєстрація права власності на нерухоме майно проводитиметься у строк, що не перевищує 14 робочих днів з моменту прийняття заяви.

За результатами розгляду заяви та документів державний реєстратор відкриває розділ у Державному реєстрі прав, реєстраційну справу, присвоює реєстраційний номер такому об’єкту та вносить записи до Державного реєстру прав.

Укрдержреєстр наступного дня з моменту прийняття рішення про державну реєстрацію видає або надсилає рекомендованим листом заявникові витяг з Державного реєстру прав разом з документами, що подавалися заявником.

Функції БТІ обмежаться лише первинною інвентаризацією об’єктів нерухомості – при вводі нового об’єкта в експлуатацію, а це означає, що при наступних угодах купівлі-продажу, дарування, переплануванні – в БТІ за проведенням повторної інвентаризації немає необхідності звертатись.

Згідно нового порядку, спілкування з чиновниками буде зведене до мінімуму. Документи будуть подаватись по принципу єдиного вікна, а інженер не повинен виїжджати на огляд квартири. Цей порядок суттєво полегшить життя споживачів, оскільки скоротиться вся процедура реєстрації права власності та не процвітатиме корупція.




« повернутися
версія для друку

25.07.2012
Звернення стягнення на предмет застави можливо лише за рішенням суду.
28.02.2012
Де потрібно буде реєструвати право власності на нерухоме майно у 2012 році?
30.11.2011
Банки вибиватимуть борги за новими правилами
08.04.2011

29.11.2012
Схема створення штучної підсудності за допомогою договору поруки, укладеного без відома боржника
17.11.2012
Сам собі банкрут: аналіз законопроекту про банкрутство фізичних осіб
17.11.2012
Реформування у сфері реєстрації права власності на нерухоме майно
30.11.2011
 


Хостинг сайтов