Юридична фірма чи адвокатське об’єднання?

Майже кожний пересічний громадянин, якому доводилося хоча б раз зіткнутися з проблемами, для врегулювання яких була б необхідна професійна допомога юриста, замислювався над тим, куди краще звернутися для її отримання, не розуміючи, чому більшість фірм, які надають таку допомогу, іменують себе юридичними фірмами (ЮФ), а деякі адвокатськими об’єднаннями (АО). То чи є якась різниця між цими поняттями, чи можна казати про ймовірність надання більш якісної та більш вигідної для клієнта юридичної допомоги АО, ніж ЮФ?

Нерозуміння такої різниці споживачами юрпослуг зрозуміле, позаяк навіть українське законодавство не дає визначення терміна «юридична фірма», вона є лише частиною найменування юридичних осіб, тобто назвою, так би мовити, частиною власного імені. ЗМІ переповнені рекламою компаній, які нібито спроможні надати будь-яку юридичну допомогу, при цьому організаційно-правова форма подібних компаній не афішується.

Зрозуміло, що організаційно-правова форма сама по собі належної якості послуг не гарантує, тож виникає запитання: чи важливо знати потенційному клієнту відомості про правовий статус «ЮФ», а також цікавитись наявністю свідоцтва на право зайняття адвокатською діяльністю в особи, яка надає юридичну допомогу.

Зауважимо, що в Україні діяльність адвокатів досить жорстко врегульована законодавством, хоча деякі положення Закону України «Про адвокатуру» недосконалі і потребують змін, але все ж таки є спеціальний нормативно-правовий акт, що регулює порядок здійснення адвокатської діяльності. Натомість юристи-підприємці, котрі не є адвокатами, абсолютно вільні від усіляких вимог і обмежень. Юридична практика відповідно до Закону України «Про ліцензування деяких видів господарської діяльності» на сьогодні не підлягає ліцензуванню, таким чином, обмеження і вимоги щодо осіб, які не є адвокатами і бажають займатися наданням юридичних послуг, все ж таки чітко не врегулюванні, хоча законодавство і містить положення стосовно того, що неофіційно тлумачити законодавство можуть фахівці в галузі права.

Відтак, будь-хто, навіть без відповідної професійної освіти, маючи матеріальну можливість, може займатися наданням юридичних послуг, створивши підприємство, назвавши таку юридичну особу як завгодно (закон цього не забороняє), вказати в найменуванні підприємства такі слова, як «юридична», «правнича», «правник», «правознавець» тощо. Юридичній особі законодавство дозволяє займатися будь-якою діяльністю, не забороненою законом. Іншими словами, фірмою з назвою, з якої вбачатиметься, що така фірма має безпосередня відношення до надання юридичних послуг, можна назвати будь-яку юридичну особу, але це не гарантує професіоналізму, вмінь і навиків у наданні юридичної допомоги співробітниками фірми.

Вважається, що юриспруденція – це чи не єдина професія, в якій вік для фахівця – не мінус, а скоріше плюс. І як будь-яке вино з кожним роком витримки стає більш якісним і, відповідно, більш дорожчим, розкриває власний неповторний букет, так само і в такій само пропорції з кожним роком змінюється «букет можливостей, досвіду і зв’язків» і, відповідно, вартість послуг фахівця в галузі права. Тому потенційний клієнт вважає, що «юрист, який може допомогти», це – такий собі немолодий громадянин, котрий оцінює власні послуги в незрозуміло великих розмірах, але не завжди обіцяне з застосуванням мистецтва риторики стає дійсністю. Натомість молодий енергійний фахівець, орієнтований на результат, а не на гонорар, із меншим вмінням красномовно надавати обіцянки може бути більш корисним. Тож як не помилитися клієнту у виборі свого представника чи юриста для надання консультації, і за якими критеріями слід вибирати таку особу?

Звертаючись до адвоката (особи, яка має вищу юридичну освіту, відповідний стаж роботи за спеціальністю, склала кваліфікаційні іспити і одержала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю та прийняла Присягу адвоката України), професійна діяльність якого здійснюється в рамках, визначених законодавством про адвокатуру України, клієнт має більші переваги. Зокрема, адвокат має можливість збирати інформацію і відомості, необхідні для здійснення правової роботи. Законодавство України передбачає обов’язок посадових осіб задовольняти запити адвоката щодо одержання інформації та документів. У разі порушення цих прав адвокат може звернутися до суду. Документи, пов’язані з виконанням адвокатом доручення, не підлягають огляду, розголошенню чи вилученню без його згоди. Законодавство передбачає захист адвокатської таємниці, адвокат має більші можливості зберегти важливі документи й інформацію суб’єкта господарювання від незаконного вилучення, ніж юрист-підприємець. Адвокат не може бути допитаний як свідок з питань, що стосуються адвокатської таємниці. Натомість працівник «багатопрофільної фірми», викликаний як свідок, зобов’язаний повідомити все, що знає.

Крім того, дуже вигідною для клієнтів є передбачена законодавством можливість звернення платежів за послуги адвоката на протилежну сторону судового процесу. Відповідно до ГПК України витрати на оплату послуг адвоката належать до судових витрат і покладаються на сторону, що програла процес. Слід зазначити, що ГПК не обмежує розмір витрат на адвокатські послуги. ЦК України також закріплює положення про можливість сторони, на користь якої прийнято рішення, звернення платежів за послуги адвоката на протилежну сторону судового процесу. Так, для порушника стягнення суми витрат на послуги адвоката є додатковою санкцією.

З огляду на викладене можна дійти висновку, що потенційному клієнту краще мати справу з адвокатом. Переваги адвокатів, навіть тих, які працюють одноособово шляхом відкриття адвокатського бюро, очевидні, але слушною є думка з приводу того, що скільки юристів стільки і поглядів, тому компанія, куди ви звертаєтесь за юридичними послугами, повинна мати в своєму складі кілька фахівців (адвокатів), і чим більше таких спеціалістів, обізнаних у тій галузі права, до якої належить ваша проблема, тим краще ця проблема може бути вирішена, позаяк вашою проблемою опікуватимуться кілька фахівців.

Таким чином, адвокатське об’єднання, навіть на кшталт ТОВ, що існує на ринку адвокатських послуг тривалий час, має коло тісних зв’язків у різних галузях, засновниками і керівниками якої є обізнані адвокати, котрі мають чималу юридичну практику, розуміють перспективу, тверезо оцінюють знання і кваліфікацію, підібрали і запросили на роботу енергійних фахівців, дає підстави вважати, що співпраця з такою компанією буде максимально результативною. Великою перевагою також є відкриття такою компанією власних філій і представництв у різних регіонах України. Наявність у компанії великої кількості адвокатів, кожен з яких спеціалізується на окремих галузях права, також дасть клієнту змогу отримати кращій результат. Натомість адвокат, який працює сам, не може бути однаково гарно обізнаним у всіх галузях права.

Загалом потенційному клієнту слід уважніше ставитися до того, хто надає юридичні послуги, а також ураховувати переваги, які вони можуть одержати від співпраці з адвокатом, звичайно, за умови, що кваліфікація адвоката відповідає інтересам клієнта.


Заводовська Катерина
"Юридична газета" №23 21.12.2006 г.
« back
print friendly version

25.07.2012

28.02.2012

30.11.2011
Банки будут выбивать долги по новым правилам
08.04.2011

29.11.2012
Scheme to create artificial jurisdiction by agreement of guarantee entered into without the knowledge of the debtor
17.11.2012
Himself bankrupt: analysis of the bill on personal bankruptcy
17.11.2012

30.11.2011
 


Хостинг сайтов